Hoppa till innehållet

Hela Sverige pratar

Program 1 -  BYRÅKRATI & BICEPS 
med Klas Fritzon, Tillväxtverket

Vi har en inbäddad byråkrat på Tillväxtverket. Klas Fritzon jobbar med att förverkliga landsbygdspolitiken och samordna myndigheter för att så ska ske. I podden pratar vi budget, biceps, landsbygdspolitik och byråkrati och hur det kan mixas med förnuft och känsla för att göra skillnad...och lite fiske.

Program 2 - Pratar om ruralistas
med Anna Olofsson Frestadius och Kristina Ernehed

I vårt andra avsnitt av podden Hela Sverige pratar gästas vi av Anna Olofsson Frestadius och Kristina Ernehed som pratar om (och personifierar) Ruralistas. Vi pratar urban norm och maktordning, om urbana expresser om lokal kraft och Krokoms växtkraft. Men också om regionala utvecklingsstrategier. Om saker som är bra och det som måste förändras.

Program 3 - Pratar inte om Warg
Med Mattias Warg

Vi pratar inte om varg. Utan om hierarkier. Platser. Centralisering och skala med Mattias Warg har många strängar på sin lyra. Han är doktorand i historia, musiker och har startat Folkinitiativet. Framför allt har han intressanta tankar om centralisering och storskalighet. Han säger sig vilja krossa myterna om stordriftens förträfflighet och utmana platshierarkier – vi pratar om det och mycket mer i Hela Sverige ska prata podden del 3. 

Program 4 - Pratar om inlandsaktivism
Med Inlandsaktivisterna Emma Stenmark, Emma Lindfors och Sofie Persson.

Hela Sverige pratar podden åkte till Norsjö för att prata om och med inlandsaktivisterna. En rörelse som börjat på sociala medier som ett ifrågasättande av centralisering och olika orättvisa villkor. Men också för den kärlek som finns till platsen som är deras hem. Vi pratar kust och inland, centralisering, urban norm och värdering av platser. 

Program 5 - Pratar om landsbygdsdrömmar
med Robert Danielsson & Jennifer Erlandsson.

Vi möter Robert Danielsson som är Årets Landsbygdsutvecklare 2021. En smålänning från Kalmar, som lämnade drömjobbet på Skansen för att hitta sin dröm och jobba med något som gör skillnad på riktigt. Han räddar ödehus och hittar rätt person till rätt hus. Samtidigt som han är med och ändrar bilden av landsbygderna.  Det gör han i företaget Landsbygdsdröm tillsammans med Jennifer Erlandsson som är känd från Bonde söker fru. Egen företagare, gårdsägare, före detta journalist med enormt driv att vara med och förändra synen på landsbygden och skapa möjligheter för fler att bo där. 

Vi pratar om ödehus, om möjligheter och hinder för landsbygdsutveckling. Om hur synen på landsbygden har förändrats. Ett helt igenom positivt program trots att vi inte kan spela in live bland annat på grund av pandemin. Vi talar om knarkhus, tapeter, matchmaking och kärlek. 
 

Program 6 - Pratar om att inte synas
Med Mattias Barsk - Inte på Kartan.
Mattias Barsk berättar om sin bakgrund och varför han startade kontot ”Inte på kartan”. Inte på kartan lyfter exempel där delar av Sverige inte är med på kartan eller där den geografiska kunskapen saknas eller förståelse för platsen. Det är en nagel i ögat på media. Lyssna på ett poddsamtal om att inte synas och vad det gör med människor. Men också om påverkan och förändring.

Program 7 - Pratar om att rädda landsbygden
med Anna Olovsdotter Lööv och Emelie Larsson.

OM forskning kring centrum/periferi.
Om HBTQi & Sollefteå BB. Om aktivism och ny forskning kring detta.
Om vem som bedömer platser, urban norm
och hur forskning kan bidra till samhällsutveckling.