Oppmanna Vånga Bygderåd

Om föreningen

Bildades 2011

Finns i

Skåne län
Kristianstad kommun
Vånga, Skåne distrikt

med 2300 invånare.

Kontaktperson

Jan Isaksson

Spängervägen 19
29037 Arkelstorp

Arrangemang lokala marknader

Skördemarknad vid VångabackenJulmarknad i BrunnenÄppelblommans dag i Folketshus

Bad/Idrottsplats

Friluftsbad i ArkelstorpBadplatser i insjöar i Vånga i Ivösjöni Mjönäs i Immelni Oppmanna i Oppmannasjön

Barnomsorg

Kommunal barnomsorg finns i Arkelstorp och Vånga

Butik

Ica butik i ArkelstorpEl, Vvs,inrednignsbutiker, gårdsbutiker

IT

Bygden har förmodligen det bäst utbyggda fibernät, med tre lokala föreningar som täck hela landsbygden och i basorten Arkelstorp kommer fiber att vara klart under 2015.

Kommunikationer

Skånetrafikens busslinjer går till Arkelstorp, samt en linje till Vånga.Vånga tillsammans driver Mobil samåkning, för att underlätta för åkning på alla tider.

Kultur

Rik kulturbygd med drivande föreningar, brunnsdrickartradition, stenbrottshistoria,författarbygd, snapphanebygd, slottsbygd

Lokal utvecklingsplan

Bygderådet har en loakutvecklingsplan som ett 20-tal förenignar står bakom.

Miljö & Natur

Bad- och båtliv, vattenskidor och isfiske. Rekreation. Allt ryms i någon av de fyra sjöarna. Ivösjön, som tillika är Skånes största, har utnämnts till Sveriges artrikaste fiskesjö och ön i dess mitt räknas som ett av de foss­ilrikaste områdena i världen. Klippor, öar och skär skapar en behagful inramning till vilken aktivitet du än väljer.

Samlingslokaler

Brunnen i Arkelstorp färdades folk i forna tider för att dricka och bada i det järnhaltiga vattnet. Då sjukvården var undermålig, var detta ett sätt att bota sin skröplighet. Idag används byggnaden mestadels till mötes- och festplats. Atmosfären i den 100-åriga lokalen skapar fin stämning för bl a konserter, teater och julmarknad. Arbete pågår med att färdigställa hälsoträdgården i det tillhörande skogspartiet.Folkets husFörsamlingshem

Skola

0-9 skola i Arkelstorp

Tagit emot studiebesök

Studiebesök från många länder kopplat till lokal utveckling, kvinnors företagande, besöksnäring och fruktodling

Trivsel/Fester

På Brunnen genomförs trivselaktiviteter och fester, där finns en Örtagård, utedansbana.

Turism

Följ vägen till trakten med de djupa sjöarna och det rika djurlivet. Här samsas kanotister med badgäster – gädda med hjort. Äppelblomster, bokskog och berg i skön harmoni. Ett kulturlandskap som hyser både slott och koja. Detta är kärnan i Oppmanna-Vångabygden. Essens – det avgörande nödvändiga…Bad- och båtliv, vattenskidor och isfiske. Rekreation. Allt ryms i någon av de fyra sjöarna. Ivösjön, som tillika är Skånes största, har utnämnts till Sveriges artrikaste fiskesjö och ön i dess mitt räknas som ett av de foss­ilrikaste områdena i världen. Klippor, öar och skär skapar en behagful inramning till vilken aktivitet du än väljer.

Ungdomsverksamhet

Ungdomsverksamhet inom fotboll, pingis, ridning

Vandrings- & Ridleder

vandring-Skåneleden, Cykelled-Ekoparksleden

Vägar/Mackar

Mack i Vånga

Äldreomsorg

Kommunalt äldreboende i Arkelstorp

Annan verksamhet

Miljöprojekt- Arkelstorpsviken