Bygdebanken – en kunskapsbank för alla

Sök tips och erfarenheter

I Bygdebanken finns uppgifter om mer än 2 000 lokala utvecklingsgrupper i hela landet med över 15 000 genomförda aktiviteter samt var de finns och vad de gör. Kanske vill du veta mer om den lokala utvecklingsgruppen i din hemort, alla grupper i ett län eller de som engagerat sig i en viss fråga oberoende av var i landet de finns? Sök i Bygdebanken och få svar! Sökningar kan göras både på geografiska områden och ämne men också som fritext.

Uppdatera och utveckla Bygdebanken

Inloggad under fliken ’Uppdatera förening’ kan den lokala utvecklingsgruppen förnya sina uppgifter. Om gruppen inte redan är med i Bygdebanken går det bra att lägga upp den under ’Anmäl förening’. Frågor om inloggningsuppgifter med mera kan ställas till respektive länsbygderåd eller direkt till bygdebanken[at]helasverige[dot]se

Kontaktuppgifter till länsbygderåden finns i menyn i högerspalten under ’Välj länsbygderåd’.

Stöd till forskning och utredning

Studenter, forskare och utredare är välkomna att ta kontakt med oss på bygdebanken[at]helasverige[dot]se för att få tillgång till mer lätthanterlig data om de lokala utvecklingsgrupperna.

 

Södra Åby Hembygdsförening

Tillbaka till sökresultaten

Om föreningen

Bildades 1943

Finns i

Skåne län
Trelleborg kommun
Källstorp distrikt

med ca 250 invånare.

Adress


Kontaktperson

Ulla-Britt Olofsson
Södra Åby Hembygdsförening
Rosenlidsvägen 4
231 97 Klagstorp

Tel. 1: 0410-27327
Tel. 2: 0709-306299

Verksamheten

Arrangemang lokala marknader

Våra stadgar säger att föreningens verksamhetsområde skall vara i Södra Åby socken och att verksamheten skall vara ideel och ändamålet skall vara att äga och förvalta och för framtidaen bevara och vårda Södra Åby gama väderkvarn från år 1682, och att genom uppteckning och annan dokumentation för framtiden bevara breättelser om personer, gamla föremål, seder och bruk o.s.v. samt fräja släktforskning. Genom studiecirklar, sammankomster och samkväm bevara och befrämja känslan av samhörighet i Södra Åby och informera om gången tid och att verka för sammanhållning och gemenskap.Detta följer vi till punkt och prickar. genom att bevara möllan, renoverat ett gammalt FRYSHUS, där vi kan träffas ,när vi t.ex. firar "maj i by", Byloppis, mölledag och byafester, tänder vår julgran mitt i "Vanningen", och alla aktiviteter vänder sig till alla åldrar från 0-100 år

IT

Vi skulle vilja starta en Hemsida

Kultur

Vi har olika föreläsare och musiksammankomster

Nyhetsbrev

Vi skickar ut till alla medlemmar en Byatidning 2 ggr/år på ca 20-25 sidor, med både nutida information som av äldre datum

Samlingslokaler

Lånar kyrkstugan vid större sammankomster, årsmöte, "Grannar mot Brott" etc. annars träffas vi ett skänkt gammalt FRYSHUS som vi nu renoverat.

Studiecirklar

Just nu inga, men vi har haft både i Bygdemål och trädgårdscirklar under många år. Vi försöker även se till hälsan och har vandringsdagar, där vi vandrar tillsammans.

Tagit emot studiebesök

Vi tar emot ca 200-250 besök till vår gamla stubbamölla, som troligtvis är Skånes äldsta.

Trivsel/Fester

Vid våra sammankomster som beskrivits ovan

Varit på studiebesök

De som handhar skötseln av möllan har varit på studiebesök och gått kurs i skötseln av möllor och då varit på många olika möllor, genom Skånska möllors regi.

Uppdatera förening

Anmäl förening