Bygdebanken – en kunskapsbank för alla

Sök tips och erfarenheter

I Bygdebanken finns uppgifter om mer än 2 000 lokala utvecklingsgrupper i hela landet med över 15 000 genomförda aktiviteter samt var de finns och vad de gör. Kanske vill du veta mer om den lokala utvecklingsgruppen i din hemort, alla grupper i ett län eller de som engagerat sig i en viss fråga oberoende av var i landet de finns? Sök i Bygdebanken och få svar! Sökningar kan göras både på geografiska områden och ämne men också som fritext.

Uppdatera och utveckla Bygdebanken

Inloggad under fliken ’Uppdatera förening’ kan den lokala utvecklingsgruppen förnya sina uppgifter. Om gruppen inte redan är med i Bygdebanken går det bra att lägga upp den under ’Anmäl förening’. Frågor om inloggningsuppgifter med mera kan ställas till respektive länsbygderåd eller direkt till bygdebanken[at]helasverige[dot]se

Kontaktuppgifter till länsbygderåden finns i menyn i högerspalten under ’Välj länsbygderåd’.

Stöd till forskning och utredning

Studenter, forskare och utredare är välkomna att ta kontakt med oss på bygdebanken[at]helasverige[dot]se för att få tillgång till mer lätthanterlig data om de lokala utvecklingsgrupperna.

 

Norra Aspamarkens bygdelag

Tillbaka till sökresultaten

Om föreningen

Bildades 1994

Finns i

Örebro län
Askersund kommun
Askersund distrikt

med c:a 100 invånare.

Adress


Skicka Epost

Besök hemsida

Kontaktperson

Anita Karlsson
Norra Aspamarkens bygdelag
Sörbytorp
696 92 Askersund

Tel. 1: 0583-620 25
Tel. 2: 070-5499 665

Verksamheten

IT

Hemsida sedan 2006Under åren 2010-2013 har vi drivit ett bredbandsprojekt, Fiber i Tiveden/Äskebäcken. Sammanlagt fick bygdelaget 1,6 milj. kr för att skapa ett kanalisations nät. Det har resulterat i att 12 hushåll sedan oktober 201http://www.norraaspamarken.se , eller http://www.tiveden.nu/bredband-i-tiveden/

Kommunikationer

Sista bussen gick 1977. Här är det bilen som gäller.

Kultur

Vi bor en bygd där det man kolat milor i skogarna. Här har funnits masugnar och järnmalen fraktades hit från Bergslagen. Vi för tradition och kunskap vidare genom att årligen resa en mila. Mer information om detta finns på vår hemsida.Föredrag.

Miljö & Natur

Det gamla odlingslandskapet försöker vi bevara. Än så länge finns det en bonde med kor. Sommartid betar hans kor i hagarna hos oss som inte har några djur.

Nyhetsbrev

Vi har en hemsida som kompletteras med en blogg där aktuell informations läggs ut. Nyhetsbrev från blogg skickas ut när något nytt hänt.

Omställning/Energi

Ved/flis och bergvärme är troligtvis den vanligaste värmekällorna. Funderar på solceller.

Samlingslokaler

Vi har ingen samlingslokal, men kan hyra av idrottsföreningen. Vi träffas hos medlemmarna beroende på aktivitet. Det kan vara en gammal omgjord ladugård, en lillstuga på gården...eller något annat-

Skapa jobb/Företagande

Vi hoppas att bredbandet ska göra att det är möjligt att jobba hemifrån, att det ska underlätta för företagare.Har deltagit leaderprojektet Dialog Tiveden, som slutade våren 2012.

Trivsel/Fester

Träffas en gång i månad med olika arrangemang. En höjdpunkt är julbordet i december med lucia. Förutom bygdeslagets medlemmar bjuds alla som varit med och jobbat med milan in. Medlemmarna fixar mat och lite underhållning.Bussresa i maj. Teaterbesök.

Turism

Trakten besöks av turister, då vår geografiska placering är i kanten av Tiveden med Fagertärn och Nationalparken i så långt borta. Titta gärna på hemsidan, www.tiveden.se som presenterar sevärdheter i trakten. Holländare och tyskar har även bosatt sig i trakten.

Ungdomsverksamhet

Finns få ungdomar, men försöker att få den att vara med vid milan och när lederna ska ses över.

Vandrings- & Ridleder

Långsjöleden och Luffaboleden - det var med dessa leder som vårt bygdelag startade 1994. Lederna utgår från samma ställe, Röa Broa, som också fungerar som en trevlig rastplats för bilburna som inte vill ut och gå i skogen.

Vägar/Mackar

Uppvaktning/skrivelser till diverse myndigheter. Har givit resultat - eller också var det vår tur! Efter många års propåer till vägverket så har landsvägen fått ny beläggning för ett par år sedan.

Uppdatera förening

Anmäl förening