Bygdebanken – en kunskapsbank för alla

Sök tips och erfarenheter

I Bygdebanken finns uppgifter om mer än 2 000 lokala utvecklingsgrupper i hela landet med över 15 000 genomförda aktiviteter samt var de finns och vad de gör. Kanske vill du veta mer om den lokala utvecklingsgruppen i din hemort, alla grupper i ett län eller de som engagerat sig i en viss fråga oberoende av var i landet de finns? Sök i Bygdebanken och få svar! Sökningar kan göras både på geografiska områden och ämne men också som fritext.

Uppdatera och utveckla Bygdebanken

Inloggad under fliken ’Uppdatera förening’ kan den lokala utvecklingsgruppen förnya sina uppgifter. Om gruppen inte redan är med i Bygdebanken går det bra att lägga upp den under ’Anmäl förening’. Frågor om inloggningsuppgifter med mera kan ställas till respektive länsbygderåd eller direkt till bygdebanken[at]helasverige[dot]se

Kontaktuppgifter till länsbygderåden finns i menyn i högerspalten under ’Välj länsbygderåd’.

Stöd till forskning och utredning

Studenter, forskare och utredare är välkomna att ta kontakt med oss på bygdebanken[at]helasverige[dot]se för att få tillgång till mer lätthanterlig data om de lokala utvecklingsgrupperna.

 

Vråkabygdens Byalag

Tillbaka till sökresultaten

Om föreningen

Finns i

Kalmar län
Västervik kommun
Västra Ed distrikt

med 125 invånare.

Adress


Kontaktperson

David Adolfsson
c/o Adolfsson
Vråka, Oppgården 1
590 98 Edsbruk

Tel. 1: 070-736 89 15

Verksamheten

Arrangemang lokala marknader

Deltar i Smaka på Tjust

Bostäder

Byalaget har i samarbete med lokal entreprenör sett till att gamla pensionärshemmet renoverats och kan nu erbjuda tre fräscha lägenheter till uthyrning.

Butik

Närmaste butik ligger i Edsbruk ca 1 mil från bygden. Det är en välsorterad Coop Nära-butik. Där finns också bank och post i butik.

Egen affärsverksamhet

se under Trivsel och fester

Kultur

Teaterkvällar och konserter. Varje år delas ett kulturpris ut på årsmötet.

Miljö & Natur

Vråkabygden är en gammal kulturbygd med många spår från äldre bosättningar. Det finns ett gravfält från vikingatid beläget i byn Vråka.

Nyhetsbrev

Delar ut ett byablad till alla hushåll i bygden och även till folk i förskingringen. En hemsida är på gång.

Samlingslokaler

Driver tillsammans med kommunen Mogården som är hjärtat för vår verksamhet. Mogården är en före detta slöjdlokal till skolan som brann ner 1960. Den har byggts på och om i samarbete med kommunen och EU:s Mål 5B -pengar och många ideella krafter och är nu en fräsch och trivsam lokal som man även kan hyra privat. Det finns även möjlighet att gympa där.

Studiecirklar

Har inte studiecirklar i egen regi men vår samlingslokal är ofta utnyttjad av olika studieförbund.

Stimulera inflyttning

Presenterar oss för varje ny person som flyttar in genom personliga kontakter.

Tagit emot studiebesök

Kommunrepresentanter har varit på studiebesök och de hålls fortlöpande informerade om vad som är på gång.

Trivsel/Fester

Eftersom byarna saknar naturliga samlingsplatser som tex affär så är Byalagets främsta uppgift att se till så att alla kan träffas över generationsgränserna regelbundet. Vi ordnar pubkvällar där alla åldrar kan träffas och äta en bit mat och umgås. Teater, bildkvällar, föredrag, logdans, osttävling, våffelcafé är andra exempel på aktiviteter.

Turism

Vår raststuga Lundstugan besöks ofta av turister från när och fjärran.

Vandrings- & Ridleder

Byalaget har gjort i ordning en gammal kulturväg den sk Kyrkvägen mellan byn Vråka och kyrkan i Västra Ed. Längs vägen kan man läsa om vår historia och få ta del av spännande öden och legender. Till kyrkvägen hör en liten raststuga, Lundstugan, belägen i Vråka. Den är alltid öppen sommar som vinter och dit kan man åka med en kaffekorg och njuta av tystnaden.

Annan verksamhet

Vi har en gemensam liten vävstuga och en hobbyklubb som bygger olika sorters modeller tex modellflygplan mm.

Uppdatera förening

Anmäl förening