Bygdebanken – en kunskapsbank för alla

Sök tips och erfarenheter

I Bygdebanken finns uppgifter om mer än 2 000 lokala utvecklingsgrupper i hela landet med över 15 000 genomförda aktiviteter samt var de finns och vad de gör. Kanske vill du veta mer om den lokala utvecklingsgruppen i din hemort, alla grupper i ett län eller de som engagerat sig i en viss fråga oberoende av var i landet de finns? Sök i Bygdebanken och få svar! Sökningar kan göras både på geografiska områden och ämne men också som fritext.

Uppdatera och utveckla Bygdebanken

Inloggad under fliken ’Uppdatera förening’ kan den lokala utvecklingsgruppen förnya sina uppgifter. Om gruppen inte redan är med i Bygdebanken går det bra att lägga upp den under ’Anmäl förening’. Frågor om inloggningsuppgifter med mera kan ställas till respektive länsbygderåd eller direkt till bygdebanken[at]helasverige[dot]se

Kontaktuppgifter till länsbygderåden finns i menyn i högerspalten under ’Välj länsbygderåd’.

Stöd till forskning och utredning

Studenter, forskare och utredare är välkomna att ta kontakt med oss på bygdebanken[at]helasverige[dot]se för att få tillgång till mer lätthanterlig data om de lokala utvecklingsgrupperna.

 

Liareds Byalag

Tillbaka till sökresultaten

Om föreningen

Bildades 1996

Finns i

Västra Götaland, Sjuhärad
Ulricehamn kommun
Liared distrikt

med 230 invånare.

Adress


Kontaktperson

Ann Strålin
Liareds Byalag
Liared Stomsåker 108
523 91 ULRICEHAM

Tel. 1: 0703-878026

Verksamheten

Bad/Idrottsplats

Bastudammen - det första och största projektet i Byalagets historia. Här finns idag liten badplats med brygga och ruschkana. Grillplats, grillstuga, boulebana och utedass. Ett naturskönt område mitt i byn, utmed Tidan.

Butik

Danielssons (Ica-affär) lades ned i februari 2000. I dessa lokaler finns nu Byaträffen, med bland annat caféverksamhet.

Egen affärsverksamhet

Byaträffens café.

Kultur

Byalaget tog över driften av biblioteket 1996, då kommunen ville lägga ned verksamheten. Biblioteket inryms idag i Byaträffen och är öppet varje tisdagkväll. Någon gång emellanåt anordnas sagostunder för de mindre barnen.

Miljö & Natur

Byalaget har varit mycket aktivt för att få till stånd en miljöstation. Våren 2008 har byalaget fått kämpa hårt tillsammans med kringliggande byar för att få behålla stationerna. i Nuläget finns denna kvar och används ihärdigt av bygdens befolkning.

Nyhetsbrev

Byanytt - ett lokalt blad som delas ut till samtliga invånare i Liared och även medlemmar utifrån, två gånger per år.

Samlingslokaler

Byaträffen - samlingspunkt med caféverksamhet, bibliotek, sy- och vävavdelning samt barnhörna och ungdomslokal.Cafékvällar varje tisdag året runt, förutom några veckor kring jul och nyår. Här anordnas bland annat bingo, tipspromenader och temakvällar.

Studiecirklar

Sy- och vävkursMatlagningskurs

Trivsel/Fester

Byalaget sköter om lekplatsen och gemensamma gräsytor vid bastudammen.Fester variera från år till år mellan ex. Byafest, skaldjursfest och julbord.Sista cafékvällen före jul annordnas liten julmarknad med glöggpromenad. Julkul med bland annnat ljusstöpning och karamellkokning första veckan i december.

Ungdomsverksamhet

Ungdomarna har en egen lokal i Byaträffen, med bland annat tv, dvd, musikanläggning och pingisbord. Möjlighet finns också att utnyttja biljardbord i Byaträffens café.

Varit på studiebesök

Byalaget har haft besök av kommunfullmäktige i Ulricehamn. Kommunens politiker har även gjort studiebesök i Byaträffen när de haft gäster utifrån.

Vägar/Mackar

Tack vare ett stort engagemang från bygdens invånare har stora vägprojekt drivits igenom runt Liared. Grusväg har blivit belagd asfalt, med bärighet för lastbilstrafik.

Äldreomsorg

Varje år bjuds samtliga invånare och medlemmar 75 år och däröver på kafferep.

Uppdatera förening

Anmäl förening