Bygdebanken – en kunskapsbank för alla

Sök tips och erfarenheter

I Bygdebanken finns uppgifter om mer än 2 000 lokala utvecklingsgrupper i hela landet med över 15 000 genomförda aktiviteter samt var de finns och vad de gör. Kanske vill du veta mer om den lokala utvecklingsgruppen i din hemort, alla grupper i ett län eller de som engagerat sig i en viss fråga oberoende av var i landet de finns? Sök i Bygdebanken och få svar! Sökningar kan göras både på geografiska områden och ämne men också som fritext.

Uppdatera och utveckla Bygdebanken

Inloggad under fliken ’Uppdatera förening’ kan den lokala utvecklingsgruppen förnya sina uppgifter. Om gruppen inte redan är med i Bygdebanken går det bra att lägga upp den under ’Anmäl förening’. Frågor om inloggningsuppgifter med mera kan ställas till respektive länsbygderåd eller direkt till bygdebanken[at]helasverige[dot]se

Kontaktuppgifter till länsbygderåden finns i menyn i högerspalten under ’Välj länsbygderåd’.

Stöd till forskning och utredning

Studenter, forskare och utredare är välkomna att ta kontakt med oss på bygdebanken[at]helasverige[dot]se för att få tillgång till mer lätthanterlig data om de lokala utvecklingsgrupperna.

 

Stiftelsen Bygärde G P Sjötofta

Tillbaka till sökresultaten

Om föreningen

Bildades 1980

Finns i

Västra Götaland, Sjuhärad
Tranemo kommun
Sjötofta distrikt

med ca 400 invånare.

Adress


Skicka Epost

Besök hemsida

Kontaktperson

Jöran Spångberg

Gäddvägen 5
514 94 SJÖTOFTA

Tel. 1: 0703-304910

Verksamheten

Arrangemang lokala marknader

Hantverksdag, Sjötofta Marknad samt Julmarknad. Bygärde öppet under hela juli med skapande aktiviteter för barn och vuxna med ledare och barnvakter. I år har vi haft följande: Tälja i trä, Ansiktsmasker med lite teater, Tovning, Bandtillverkning samt gjutning av egna kreationer i betong. Servering med glassförsäljning och barnpassning på lekplatsen varje dag.

Bad/Idrottsplats

Två fina badplatser finns i Sjötofta.Sjötofta Idrottsförening har fotbollsplaner, klubbstuga samt en omfattande ungdomsverksamhet.

Barnomsorg

På Sörgårdens förskola går barn mellan ett och fem år. På morgon och eftermiddag är även fritidsbarn där.

Bostäder

Det finns ca 150 enfamiljshus och 36 hyreslägenheter för åretruntboende. Äldreboendet har 7 handikappanpassade lägenheter i samhället.Ytterligare lägenheter är under byggnad i centrala samhället.

Butik

Butiken är nedlagd sedan några år och har ersatts av en matvarubil, som kommer en dag i veckan med hög servicegrad.

Egen affärsverksamhet

Sjötofta Fritid driver en festlokal för större arrangemang samt en stor campingverksamhet med stuguthyrning och uppställningsplatser.

IT

De centrala delarna av Sjötofta har ADSL bredband - tyvärr finns det fortfarande vita fläckar i omgivningarna.

Kommunikationer

Bra bussförbindelser med centralorten. För tågresenärer finns Limmared med Göteborg - Karlskrona linjen, s k tågtaxi tar resenärerna till staionen för kr 50:- per tur.

Kultur

I Bygärde anordnas utställningar, tema arrangemang förutom ovannämnda hantverksutställning. Kyrkan anordnar ett antal gånger per år Kvinnofrukost med föredrag och diskussioner.

Lokal utvecklingsplan

En Lokal Plan har tagits fram inom ramen för Leaderprojektet med samma namn i samverkan med övriga föreningar i samhället.

Miljö & Natur

Stora naturområden runt Sjötofta, fiske både sommar och vinter, elljusspår, fotbollsplan – gräs och grus – elbelyst, stor lekpark, tennisbana, isbana- elbelyst, liten gymnastiksal, badplatser, promenad- och ridvägar, fina terränglöpningsrundor, skjutbana, luftgevärsbana.Se www.sjötofta.se

Nyhetsbrev

Sjötoftabladet ges sedan 22 år ut 4 gånger per år och dokumenterar stora och små händelser i samhället. Här finns dessutom allt från föreningslivet samt meddelanden och lokala annonser och tillkännagivanden.

Omställning/Energi

Samhällets två samlingslokaler, Bygärde och Sjövalla undersöker möjligheten till omställning från el till förnyelsebar energi.Villor och övriga bostäder har till övervägande delen ställt om till förnyelsebar energi - pellets, ved eller jord/bergvärme.

Samlingslokaler

Det finns en registrerad samlingslokal, Bygärde G P, en idrottslokal samt en vävstuga.

Skapa jobb/Företagande

Här finns ett 35-tal småföretag som utvecklas och förhoppningsvis bidrar till att skapa nya jobb.

Skola

I Sjötofta skola går eleverna i årskurs 4-6 från både Sjötofta och grannsamhället Ambjörnarp. De yngre barnen går i Ambjörnarp skola. Dit åker de med buss (8 km enkel väg). Eleverna i årskurs 7 – 9 går på Tranängskolan i Tranemo (16 km enkel väg).

Studiecirklar

Väv- tovnings kurser anordnas i samarbete med ett studieförbund under vinterhalvåret. Dessutom anordnas ett antal kortkurser i t ex trådteknik,luffarslöjd, blomsterbindning mm.

Trivsel/Fester

Sockenföreningen anordnar ett antal temakvällar med god mat och dryck, dryckesprovningar av olika slag mm. På hösten anordnas en Cykelhippa där deltagarna bjuds på tre rätters måltid med en cykeltur till varje rätt, som intas på olika ställen."Vardagstrivsel" finner man genom samvaro på lekplatsen, badet eller i någon kursaktivitet på vinterhalvåret.

Turism

Turism är vi f n dåliga på men det pågår en del projekt för att förbättra oss - till säsongen 2011 kommer vi att ha diverse aktiviteter i turistfrämjande syfte.

Ungdomsverksamhet

Idrottsföreningen bedriver en omfattande ungdomsverksamhet.

Vandrings- & Ridleder

Det finns gott om vandringsleder och ridvägar - dock inga skyltade.

Vägar/Mackar

Vägstandarden är hyfsad till centralorten och Gislaved, som är de närmaste orterna.Det finns en mack med kortläsare i samhället.

Äldreomsorg

Äldreomsorg finns genom Tranemo Kommuns organisation.

Uppdatera förening

Anmäl förening