Verksamheten
Bad/Idrottsplats
Skaffat flytbrygga till kommunala badplatsen i Södra Ed vid Sjön Sjö.Sköter tillsyn samt iläggning och upptagning av bryggan.Mycket populär bland barnfamiljer!
Barnomsorg
Byalaget tog initiativ till en kommunal förskola som stod klar 1994. Är även fritidshem för skolelever från västra Kila och som går klasserna 1 - 6 i Nysäters skola.Byalaget bevakar regelbundet verksamheten och medverkar vid kommunala kontakter.
Bostäder
Vi konstaterar att allt flera bostäder i mycket olika skick står obebodda. Funderar på hur vi skall kunna påverka detta utan att "trampa på ömma tår". Även att fullt moderna familjehus säljs som fritidshus till ägare kanske långt utanför Sveriges gränser och utnyttjas ett par veckor under sommaren. Tänk vad roligt det skulle vara om det lyser i fönstren året runt och renoveringsglada unga familjer tog hand om dem!
Butik
De små butikerna är nedlagda sedan länge.
Integration/Mångfald/Jämställdhet
Vi har personer födda utanför Sverige med i styrelsen.
IT
På landsbygden i hela Säffle kommun drogs totalt 92 mil fibernät vilket erbjöds till alla fastigheter med åretruntboende samt företag. Täckningsgraden är över 92 procent. Initiativet togs av de lokala utvecklingsgrupperna i samarbete med Säffle kommun. En mängd engagerade personer såg till att det enorma projektet genomfördes, och i dagarna sker uppgradering till hastigheten 1 gigabyte. Det är ett s.k. öppet nät där flera operatörer komkurrerar. se www.sakom.se.
Kommunikationer
Håller kontakt med Trafikverket om pågående renovering av västra Kilavägen, där även en helt ny bro skall börja byggas under 2014. Byalaget skriver även begäran om förbättringar och ökad framkomlighet på några av Trafikverkets grusvägar.
Kultur
samarbete med von Echstedtska gården som tillhör Värmlands Museum.I mer än 20 år anordnar vi gemensamt ett mycket uppskattat midsommarfirande, dit allt fler besökare kommer.
Lokal utvecklingsplan
Deltagit i och lämnat förslag till kommunens inventering av s.k. LIS-områden = Landsbygdsutveckling I Strandnära områden.
Miljö & Natur
Har under 2013 drivit ett projekt med anläggande av gästbrygga och båtramp samt rejäl grillplats omedelbart norr om Kila kyrka. Har gjort ansökningar om ekonomisk stöttning från ett antal stiftelser och organisationer. Glädjande nog har inkomna medel täckt kostnaderna för projektet som har genomförts av idéellt arbetande entusiaster. Kila socken delas i östra och västra genom Harefjorden, varför allmänhetens åtkomst är mycket viktig.
Nyhetsbrev
Kila Bygdeblad utges gratis fyra gånger per år och startade för 24 år sedan. Finansieras av lokala annonser och prenumeranter med Kila-anknytning. I denna tidning informerar vi om byalagets verksamhet och där även övriga föreningar får skriva. Alltid finns artiklar om t.ex. nybyggen, inflyttade, företagare, gamla Kila-bor berättar och annat av allmänt intresse. Finns även en ruta med Inflyttade och Födda.
Samlingslokaler
I socknen finns två välkötta bygdegårdar, en på varje sida Harefjorden. De anordnar danser, teaterföreställningar, studiecirklar och andra arrangemang för besökarnas trivsel samt hyr ut till bröllop och födelsedagar. I församlingshemmet finns flera utrymmen för större och mindre sammankomster. Ett antal frikyrkliga lokaler finns i socknen, där det ordnas ungdomsverksamhet, gudstjänster och allt annat som hör till verksamheten.
Skapa jobb/Företagande
Har tidigare bjudit alla egna företagare i Kila för samkväm och information. Ny sammankomst planeras för att bilda någon form av lokal företagargrupp.
Skola
Bevakar de kommunala skolornas verksamhet, Nysäters skola byggs ut och renoveras för cirka 15 miljoner för något år sedan. Byalaget och föräldrar har haft deltagare i planeringsmöten under senare år.Se även vid rubriken Barnomsorg angående Fiskarbergets förskola. Denna är mycket viktig för att locka unga föräldrar att bosätta sig i Kila.
Stimulera inflyttning
Se ovan angående förskolan. Inflyttning är en viktig fråga som Byalaget kommer att ägna sig åt över tid.
Trivsel/Fester
Midsommarfirande i samarbete med von Echstedtska gården.Organiserar Kilaveckan varje år. Det är olika aktiviteter varje dag under en vecka. En utvecklingsgrupp skall ägna sig åt landsbygdsutveckling och inte åt festande, det görs mycket bättre av andra föreningar!
Turism
Byalaget har under senare år genom egna och andra frivilliga krafter anordnat gästbrygga och rast/övernattningskoja på Kilaön i Harefjorden mittför kyrkan. Där finns även en grillplats. Invigdes under 2013.
Ungdomsverksamhet
Kila IF har en mycket stor ungdomsverksamhet inom fotboll, där de samarbetar med andra föreningar i omgivningen. Under Kilaveckan brukar det var 600-800 besökare vid sitt evenemang vid fotbollsplanen Kilavallen.
Utbildning/Kompetensutveckling
Åker på utbildning via Landsbygdsforum. Deltar i Landsbygdsriksdagen varannat år. Deltar regelbundet i Kommunbygderådet dit Säffle kommun genom landsbygds-rådgivaren flera gånger per år inbjuder samtliga utvecklingsgrupper.Där medverkar oftast kommunalrådet och andra politiker och tjänstemän som informerar om framtidsplaner och får del av gruppernas verksamhet.
Vandrings- & Ridleder
På Kilaön har vandringsleder röjts och intressanta platser har försetts med informationsskyltar. På norra delen av ön finns en intressant gravplats med en koleragrav. Under 2013 sattes ett träkors upp till minne av den begravda kvinnan och vår präst välsignade platsen.Genom Kila passerar den gamla Pilgrimsleden till Nidaros. Byalaget har samarbetat med Svenska kyrkan om uppsättning av markeringsskyltar.
Vägar/Mackar
Inga mackar finns, då avståndet till sådana både norrut och söderut är kort.Angående vägar, se ovan under Kommunikationer.
Annan verksamhet
Byalaget samordnar och annonserar den årliga Kilaveckan under sommaren. Där samarbetar de flesta föreningarna, kyrkan och privata initiativ till en vecka med olika aktiviteter. Besöksantalet ökar något år till år, mycket beroende på samlad annonsering i lokalpressen och vårt eget Bygdeblad.