Hembygdsföreningen Facklan

Om föreningen

Bildades 1942

Blekinge län
Sölvesborg kommun
Mjällby distrikt

med 1.500 invånare.

Kontaktperson

Jan-Inge Andersson
Hembygdsföreningen Facklan
Lindskogsvägen 14
294 72 Sölvesborg

Tel. 1: 0456-57119
Tel. 2: 070-6973684

Kultur

Driver Fiske-museum i Hällevik

Trivsel/Fester

Dans-aftnar

Annan verksamhet

Föreningen äger och driver Hälleviks hembygdsgård, som ligger i ett lummigt område nära naturreservatet Stiby backe. Den hyrs ut till studiecirklar, föreläsningar, bröllop och fester. Föreningen driver även Hälleviks fiskemuseum som är beläget i ”kulturkvarteret” vid Strandvägen. Där finns hamrarna (stenbryggorna) med sina kåsar, liksom Spruthuset med den gamla brandsprutan. En modell av kulstången från Stiby backe och en uppställd blekingseka finns också. Fiskemuseet inrymmer båtar, fiskeredskap, motorer och utrustning, som ger en inblick i hur fiskare och sjömän hade det förr i tiden.