Bygdebanken – en kunskapsbank för alla

Sök tips och erfarenheter

I Bygdebanken finns uppgifter om mer än 2 000 lokala utvecklingsgrupper i hela landet med över 15 000 genomförda aktiviteter samt var de finns och vad de gör. Kanske vill du veta mer om den lokala utvecklingsgruppen i din hemort, alla grupper i ett län eller de som engagerat sig i en viss fråga oberoende av var i landet de finns? Sök i Bygdebanken och få svar! Sökningar kan göras både på geografiska områden och ämne men också som fritext.

Uppdatera och utveckla Bygdebanken

Inloggad under fliken ’Uppdatera förening’ kan den lokala utvecklingsgruppen förnya sina uppgifter. Om gruppen inte redan är med i Bygdebanken går det bra att lägga upp den under ’Anmäl förening’. Frågor om inloggningsuppgifter med mera kan ställas till respektive länsbygderåd eller direkt till bygdebanken[at]helasverige[dot]se

Kontaktuppgifter till länsbygderåden finns i menyn i högerspalten under ’Välj länsbygderåd’.

Stöd till forskning och utredning

Studenter, forskare och utredare är välkomna att ta kontakt med oss på bygdebanken[at]helasverige[dot]se för att få tillgång till mer lätthanterlig data om de lokala utvecklingsgrupperna.

 

Odensjö Hembygdsförening

Tillbaka till sökresultaten

Om föreningen

Bildades 1952

Finns i

Kronobergs län
Ljungby kommun
Odensjö distrikt
Lidhult
med c:a 300 invånare.

Adress

Odensjö
341 72 Lidhult

Skicka Epost

Besök hemsida

Kontaktperson

Jenny Svensgård
Gällestorp Lövhultet 1
Gällestorp Lövhultet
341 72 Lidhult

Verksamheten

Bad/Idrottsplats

Håller badplats i parken.Bouleförening håller bana i parken. Vandringsled.

Barnomsorg

Föreningen arbetar tillsammans med Bygdegårdsföreningen och Sockenrådet med viss barnverksamhet. Exempelvis en pysselverkstad i vår lada en söndag i advent, då visar vi även vår gamla stuga och tomten är på besök.

IT

Lägger ut div. info på en socken gemensam hemsida www.odensjo.nuoch en Facebooksida för Odensjö veteranmotorträff samt en för Odensjö socken.Driver en podd www.hembygdspodden.seI bygden finns även en instagramsida @odensjoliv där odensjöbor, bofasta och tillfälliga lägger ut bild och text om sitt liv en vecka var.

Kultur

Gjort en insamling av berättelser om Hembygdsfester från 1952 till 1992 och byggt en utställning på det. Varje år har vi en temautställning t ex har vi haft Om ångbåtar och om Kafferep till fika.Vi har även gjort ett par skrifter bl a en som heter Odensjöminnen och en del muntliga dokumentationer såsom muntliga berättelser

Samlingslokaler

Vår hembygdspark med våffelserveringen på söndagarna under sommaren fungerar som en samlingsplats.

Trivsel/Fester

Sommarfest varje år tillsammans med andra föreningar i socknen.Då ordanr vi alltid en större artist. Veteranmotorträffen första helgen i augusti. Gemensam vård av park och byggnader.2013 flyttades en lada ner till hembygdsparken, ni kan se flytten i ord och bild på facebooksidan.

Turism

Våffelservering från midsommar på söndagar t.om. slutet av augusti

Vandrings- & Ridleder

Finns en som går från park och genom byn.Vi har även en kort runda - Sjörundan - som går längs sjökanten och bland annat passerar ett järnåldersgravfält. En liten lagom runda när man är på besök i parken.

Vägar/Mackar

Håller grusväg från park och ansluter till en vägföreningsväg.

Annan verksamhet

Sedan år 2017 driver vi en podd - Hembygdspodden. Där berättelser om allt från fiske till våfflor berättas av både levande och döda Odensjöbor. Även om en del är lokalt så handlar det om sådant som berör många.

Uppdatera förening

Anmäl förening