Bygdebanken – en kunskapsbank för alla

Sök tips och erfarenheter

I Bygdebanken finns uppgifter om mer än 2 000 lokala utvecklingsgrupper i hela landet med över 15 000 genomförda aktiviteter samt var de finns och vad de gör. Kanske vill du veta mer om den lokala utvecklingsgruppen i din hemort, alla grupper i ett län eller de som engagerat sig i en viss fråga oberoende av var i landet de finns? Sök i Bygdebanken och få svar! Sökningar kan göras både på geografiska områden och ämne men också som fritext.

Uppdatera och utveckla Bygdebanken

Inloggad under fliken ’Uppdatera förening’ kan den lokala utvecklingsgruppen förnya sina uppgifter. Om gruppen inte redan är med i Bygdebanken går det bra att lägga upp den under ’Anmäl förening’. Frågor om inloggningsuppgifter med mera kan ställas till respektive länsbygderåd eller direkt till bygdebanken[at]helasverige[dot]se

Kontaktuppgifter till länsbygderåden finns i menyn i högerspalten under ’Välj länsbygderåd’.

Stöd till forskning och utredning

Studenter, forskare och utredare är välkomna att ta kontakt med oss på bygdebanken[at]helasverige[dot]se för att få tillgång till mer lätthanterlig data om de lokala utvecklingsgrupperna.

 

Övre Tåsjödalens Framtidsförening

Tillbaka till sökresultaten

Om föreningen

Bildades 1987

Finns i

Jämtlands län
Strömsund kommun
Tåsjö distrikt

med 98 invånare.

Adress


Besök hemsida

Kontaktperson

Ida Collin
ÖVRE TÅSJÖDALENS FRAMTIDSFÖRENING
Borgavägen 2
830 81 Norråker

Tel. 1: 0671 30074

Verksamheten

Arrangemang lokala marknader

I två år har vi haft Vintermarknad i samband med draghundstävlingen Beaver Trap Trail. 2007 fick vi bidrag från kommunen för att marknadsföra oss, och oj så mycket folk det kom. Vi får hoppas att det kommer lika många på vår vintermarknad 2008

Bad/Idrottsplats

Byn badplats hålls snygg av vår byvaktmästare. Under 2007 har invallningen vid badstranden fyllts på med matjord, så nu grönskar den. Sand har också fyllts på på stranden.

Bostäder

2000 köpte föreningen in hyresbostäder från kommunen, så kommunen vill riva dem. LevaBo i Norråker bildades. Lägenheterna hyrs ut både till korttidsboende och till permanentboende. Hösten 2006 byggdes en huskropp som bestod av 2 lägenheter om till en förskola. Kommunen hyr den från och med den 1 januari 2007 och i mitten av januari invigdes vår nya förskola "Norrskenet".

Butik

Föreningen har sitt kansli i en fastighet som kallas Idéstugan. Det är en gammal ICA-butik som föreningen köpte in i början av 90-talet. Där säljer föreningen hemslöjd som medlemmarna lämnar in. Där kan man också köpa kartor och jaktkort. Möjlighet finns också att använda kopiator och fax.

IT

Lånedator med internetuppkoppling finns uppställd på Idéstugan för den som vill använda den.

Kultur

En fotoutställning från början av 1900-talet finns på Idéstugan. Låneböcker från Strömsunds kommuns bibliotek finns att låna på Idéstugan. böckerna byts ut varje månad. ABF har olika kurser i föreningens lokal.

Lokal utvecklingsplan

Kommunens stadsarkitekt har varit på besök för att se vilka möjligheter vi har att utveckla vår bygd. Hon hade många goda råd att ge, bl a så såg hon stora möjligheter med vår camping.Men i dagsläget finns det inte någon utvecklingsplan nedskriven på papper.

Miljö & Natur

Miljövårdande åtgärder har också vidtagits. Tanken är att få flera att vistas ute i naturen. Bl a har ett vindskydd satts upp i närheten av Tåsjön, så att familjer har nära till fiske och grillplats.

Studiecirklar

Under 2007 har vi tagit nya tag gällande studiecirklar. Genom ABF har vi startat upp cirklar i: Släktforskning, Tyska/svenska, Skinnsömnad och Måla tavlor i akryl. Nya cirklar väntas starta upp våren 2008

Trivsel/Fester

Vart annat år anordnar föreningen i samarbete med andra föreningar hemvändardagar. Framtidsföreningen är den som håller ihop det hela.Föreningen håller också i arrangemanget kring vår julmarknad/julskyltning.

Turism

Föreningen äger byns camping, så vi sköter uthyrning och skötsel av densamma. Några draghundsintresserade startade för 4 år sedan en draghundstävling, Beaver Trap Trail, som växer och blir större för varje år. Många tyskar kommer till vår bygd för att tävla och köra hundspann. Tyska-kurser finns så att vi kan förkovra oss i tyska. Föreningen försöker hjälpa till så gott det går inför tävlingen.

Vandrings- & Ridleder

Vandringleder finns till bl a Midsommarfjället, vägbeskrivning kan man få på Idéstugan. Föreningen har genomfört ett Naturvårdsprojekt i sammarbete med länsstyrelsen där vi bl a röjt upp en gångstig ner till INGE och röjt upp gamla fäbodvägar

Varit på studiebesök

Studiebesök har vi egentligen inte, men det kommer ibland turistbussar som stannar till vid Idéstugan. De flesta vill handla lite hemslöjd, men vi berättar då om byn, föreningen och visar dem vår fotoutställning.

Annan verksamhet

Hösten 2007 har vi åter fått en frisör till byn. Hon håller till i Idéstugans lokaler.

Uppdatera förening

Anmäl förening