Lökoms Byggnadsförening UPA

Västernorrlands län
Sollefteå kommun
Överlännä distrikt

med 120 invånare.

Arrangemang lokala marknader

Loppis någon gång per år.

Bad/Idrottsplats

Vi driver och sköter ett offentligt bad, Simsjö badet, som används av flera byar i bygden.

Butik

Vi har loppis c:a en gång per år.

Egen affärsverksamhet

Kanotprojektet är en affärsverksamhet.

IT

Vi har legat på kommunen och fått bredband i byn.

Kultur

Vi ordnar några evenemang per år, tex Friteatern och Sollefteå Dragspelsklubb.

Lokal utvecklingsplan

Ingår delvis i utveclingsstudien som gjordes 2003. Se ovan

Miljö & Natur

Vi brukar vårstäda efter vägen genom byn. Vi har ambitionen att börja utsiktsrensa mot älven. Men har ej kommit igång (ingen finansiering).

Samlingslokaler

Vi driver och sköter Lökoms Bygdegård, som är en viktig samlingspunkt i bygden. Vi har nyligen dragit in vattenburen värme och ett jordvärmesystem och håller nu på med handikappanpassning. Vi har också gjort i ordning en vacker samlingsplats vid älven med bastu och vindskydd.

Skapa jobb/Företagande

Kanotprojektet har givit lite sommarjobb.

Skola

Skolan lades ner 1991 då byalaget protesterade kraftigt, men det hjälpte inte.

Studiecirklar

Vi har haft tidigare, tex. hundkurser, men ingen i år.

Stimulera inflyttning

Vi har gjort en hemsida www.lokom.se och en utvecklingsstudie "Lökom, en by vid Ångermanälven" (historik, nutid och framtid), som delvis syftar till att stimulera inflyttning.

Trivsel/Fester

Vi ordnar minst tre fester per år: valborgsmässofest, midsommarfest och höstfest för byns befolkning.

Turism

Vi driver sedan 2003 ett ekoturismprojekt "Kanotsafari på Ångermanälven", där kundena får paddla från Sollefteå till Lökom (14 km). På stranden i Lökom bjuder vi på bastu, enkel måltid och fiske. Sedan transporterar vi kunderna tillbaka till Sollefteå.

Ungdomsverksamhet

Vi Unga använder flitigt bygdegården för tex. innebandy.

Vandrings- & Ridleder

Många rider i byn och har skapat enkla ridleder.

Vägar/Mackar

Vi har drivit på en förbättring av Lökomsvägen. Det har nu lyckats.

Äldreomsorg

Vi håller på att handikappanpassa bygdegården.

Annan verksamhet

Vi ordnar årligen tre sportarrangemang för byborna:1. Lökomsrennet (skidor) i februari.2. Lökomstrampet (cykel) i juni.3. Lökomslunken (löpning) i augusti. Vi planerar också att ordna Lökomspaddeln (paddling på älven) i juli.Vi deltar också i Flottarrännet i Långsele med flera lag (2007 fem lag).