Asby Sockenförening

Om föreningen

Bildades 1956

Finns i

Östergötlands län
Ydre kommun
distrikt

med ca 200 invånare.

Kontaktperson

Märtha Andersson

Asby Dalväg 7
57063 Ydre

Tel. 1: 072-5539769

Arrangemang lokala marknader

2009 startade Skördemarknad i Asby genom ett samarbete med byns föreningar, kyrkor och lanthandel. Marknaden brukar ha utställda djur, minitraktorrace, lokala knallar, hoppborg, kobingo, musikunderhållning, pumpatävling, pajtävling mm.

Bad/Idrottsplats

Föreningen har tagit över gymmastiksalsbyggnaden som blev "över" när kommunen lade ner skolan. Lokalerna används självklart till idrott och gymnastik men det finns också välutrustat kök, festlokal och gym. Lokalen går under namnet "Asbyhalla". 2016 fick föreningen ta del av Kinda och Ydre Sparbanks utvecklingsfond och fick 250 000:- till att renovera taket för! Ett arbete som avslutades under sommaren 2016.

Butik

Asby sockenförening driver en loppis i gamla lanthandelns lokaler tillsammans med föreningar och 2 kyrkor.

Integration/Mångfald/Jämställdhet

Föreningen gjorde 2015 en LEA som handlade om jämställdheten i bygden.

IT

Har en egen hemsida som är under omkonstruktion 2011. www.asby.net. Föreningen finns även på Facebook.

Lokal utvecklingsplan

Föreningen har deltagit i framtagandet av en LUP tillsammans med kommunen och andra lokala föreningar, vilket utmynnade i ett projekt med att ordna en båthamn nere vid Asby brygga samt att stötta projektet kring Hedners park.

Miljö & Natur

Föreningen står för skötsel av en ekpark, torget, Hedners park samt ett gravfält.Vi har fräschat upp torget genom att plantera nya buskar och träd, delvis finansierat genom försäljning av två gubbkalendrar.

Samlingslokaler

Flera möjliga samlingslokaler finns i gymnastiksalsbyggnaden.

Stimulera inflyttning

Genom ett leaderprojekt skapades en broschyr om varför det är så bra att bo i Asby. Vi tryckte även upp vykort med nya motiv från bygden. Alla nyinflyttade välkomnas personligt med ett välkomstpaket innehållande presentkort på loppiset, gratis liftkort i byns skidbacke med tre nedfarter, en fika på lanthandelns café mm. Alla nyfödda bebisar får en body med trycket "Made in Asby".

Trivsel/Fester

Ordnar julgransplundring, slåtter, motionslopp för barn, äggalunk, tipspromenad och sommarkvällar varje år.

Turism

Deltog under 2010 och 2011 i projektet med att sätta upp informationsskyltar och översiktskarta över flera av socknens sevärdheter.

Ungdomsverksamhet

Varje nationaldag ordnas lilla Asbyloppet för barn.

Vandrings- & Ridleder

Flera promenadslingor finns, ca 700m -2,5 km.

Annan verksamhet

Skötsel av lekparken. Vi står även för inköp av lekredskap.